HOME

Moto

moto gumeO gumama se uglavnom razmišlja pri kupovini i u situacijama kada sa njima imamo probleme, a za većinu ljudi briga o njima je da se ponekad proveri jesu li ispumpane.
Mnoge vrste guma su dizajnirane da traju hiljadama kilometara bez ikakvog ili uz osnovno održavanje. Poznavanje osnovnih stvari o njima će vozaču pomoći da bolje brine i njima, kao i da prepozna trenutak kada je vreme za kupovinu novih.

Osnove moto guma


Najjednostavniji način za izbor guma je kupovina istih onih koje menjate, što je lako ako vozite motocikl proizveden u poslednjih 10-15 godina.
Većina kompanija i dalje proizvodi gume identične onima koje menjate, a ako takvih nema, tu su odgovarajuće zamene koje se nude za kategoriju ili tip vašeg motocikla (npr. za motore do 500 cc ili za turing modele). Međutim, ako je to moguće, najbolje izabrati gume identične onima koje se već nalaze na vašem motociklu.
Zašto je to važno? Kompanije često rade zajedno sa jednim ili više proizvođača na razvoju guma koje će pružiti upravo onakve performanse kakve su i zamišljene. Tako da izbor guma čije dimenzije se vrlo malo razlikuju od originalnih može dramatično promeniti ponašanje vašeg ljubimca.
Ipak, događa se (doduše vrlo retko) da promene budu i pozitivne, ali je za svako eksperimentisanje sa gumama potrebno da odlično poznajete svoj motocikl kako bi mogli da pretpostavite njegovo ponašanje.
Najvažniji podatak u potrazi za novim gumama su podaci o motociklu koji vozite (tačan model i godina proizvodnje). Ovaj naizgled trivijalni podatak će i te kako pomoći pri kupovini. Na vama je da li ćete da kupite najjeftiniju ili ne, što takođe zavisi i od vaših potreba kada je reč o vožnji.
Takođe, potrebno je poznavati oznake na gumama i razumeti šta su indeksi brzine i nosivosti.

Renomiran svetski brendovi u našoj ponudi

Preuzmite PDF katalog